NM-uka 2020 – fint og krevende

NM-uka var i år lagt til Trøndelag og Mostadmarka, like sør for Hommelvik. Her kommer et lite tilbakeblikk og oppsummering av NM-uka 2020.

Som de fleste andre løp i 2020, var smittevernstiltakene mange og på årets NM måtte vi forholde oss til følgende:

  • Tidligste ankomst for deltagerne er 60 minutter før egen starttid. Fjernkarantene på parkeringsplass.
  • Alle deltagere må forlate arena senest 30 minutter etter egen målgang. Unntak: De seks beste i hver klasse kan være igjen for å delta på medaljeseremoni ca 30 minutter etter at klassen er avgjort.
  • Maks tre ledere (samtidig på arena) pr klubb. Alle ledere må registrere seg i Eventor.
  • Årets NM er ikke åpent for publikum.

De aller fleste av årets burgunderbande ankom Trondheim onsdag kveld og sjekket inn på et hotell midt i sentrum. Noen av løperne hadde nå allerede vært i Trondheim noen dager, og blant annet Lukas hadde testet formen på Tour de Trondheim. Lukas ble nr. 5, men allerede her kunne man skimte litt av hva NM-uka ville bringe for de lokale løperne fra Freidig.

Som vanlig på samlinger og store løp har vi et felles kveldsmøte der Anders går gjennom PM, samt kommer med sine tips og triks, og Jon Iver presenterer kjøreplanen for morgendagen.

Torsdag – langdistanse

Som de fleste vet, består trønderterreng stort sett av myr, myrdrag og ellers måtelig kupering. “Fint, men krevende” stod det i PM. Eller som Jon ville sagt det: “Fint og krevende“. Legger du til at det var 7-8 grader, regn og vind, så får du den ultimate opplevelsen av orientering i Trøndelag.

23 burgunderkledde løpere var klare på startstreken. Noen angret bittert på at de droppet super under løpstrøyen, og andre hadde mer enn nok med å finne de gode traseene. Uansett, som en ressurssterk Oslo-klubb, har vi nærmest hatt medaljegaranti de siste årene, og NM lang var ikke noe unntak. Pia og Oda fikser dobbeltseier i D17-18 på en svært overbevisende måte. Kornelius viser at grunnivået hans er høyt og tar 3.plassen i H17-18, og uttaler selv: “Selvfølgelig bra med medalje, men hadde håpet å få til et ordentlig bra løp, spesielt når det var litt stang-ut i fjor“. Ragne er som vanlig høyt oppe på resultatlisten og tar med seg en bronse bare 47 sekunder bak gullet.

Gull til Pia og sølv til Oda i D17-18. Foto: Jon Iver Bakken
Pia (grønn) vinner 6.strekket med nesten 1 min foran Oda (blå), som igjen er 1 min for 3. beste jente på strekket.

I seniorklassene var det store forventninger til Jon som ennå ikke hadde tapt et individuelt o-løp i Norge i 2020 (!). Med et stabilt bra løp, setter han selveste langdistansekongen, Olav Lundanes, på plass og blir kun slått av NTNUIs Audun Heimdal. Lukas, Anna og Tone løper også gode løp og er topp 10 i sine klasser.

Sølv til Jon og 6.plass til Lukas i H21. Foto: Jon Iver Bakken

Det er også verdt å nevne at Vegard fullførte sin 29. runde rundt sola.

Fredag – mellomdistanse kvalifisering

Juniorene har som alltid løpsfri dag etter langdistansen. Kornelius uttnyttet hviledagen til å bli myndig, og tok med seg noen juniorgutta, og lånte sparkesykler og kjørte opp til Dragvoll for litt discgolf. Noen av jentene tok turen opp til en av Trondheims mest kjente instagram-steder, Burmaklippen. Lukas fikk seg en personlig sightseeing i Trondheim sentrum, ledet av Marianne, Siri og Tone.

19 seniorer var klare for start, fordelt på 4 heat per kjønn, og de 12 beste fra hvert heat går videre til A-finalen. Vi fikk med oss 2 heatseiere, til Anna og Anders V, og hele 13 av 19 løpere gikk videre til A-finale. Mest synd var det kanskje på Alan, som var fattige 6 sekunder bak 12.plassen, etter 2 min bom på 2.post.

Hele 13 nydølinger videre til A-finale på mellomdistanse

Da alle seniorene var vel i mål, tikket helgens kjedeligst beskjed inn på Messenger-gruppen til NSK. Isak hadde sittet i nærheten av en corona-smittet på flyet til Trondheim, og måtte dermed i karantene. NM-uka var dessverre over for Isak sin del. Kveldens helt må nok sies å være Sören, som fikk seg en 14 timers biltur fredag kveld/natt til lørdag for å hente hjem karantene-Isak.

Lørdag – mellomdistanse finale

Ny dag, ny arena og nye muligheter. Arena Viken var byttet ut med Arena Venna, 5-6 km lenger øst i Mostadmarka, og dagens første utfordring var å svinge venstre i det store Sneisen-krysset, ca 4 km før arena. En teknisk mellomdistanse med mye skråli i starten sto på menyen, og juniorjentene skulle igjen stå for mesteparten av Nydalens medaljefangst. Pia og Ragne vinner hver sin juniorklasse og Lukas blir nummer 3 i H21, kun 23 sek bak gullet.

En monsteravslutning av Ragne sikrer gullet i D19-20. Beste strekktid på alle de 5 (!) siste postene

Som vanlig er det mye god løping av mellomdistanse-klubben Nydalens SK, og vi får med oss flere topp 10 plasseringer med Kornelius (4.plass), Anders N (4.plass) og Tone (9.plass). I tillegg blir Emilie nr. 3 i B-finalen til D21.

Bojan innleder mellomdistansen på en svært rett måte
Bronse til Lukas og 4.plass til Anders N. Foto: Jon Iver Bakken

Søndag – stafett

Siste dag av NM-uka er som vanlig stafett. Starten var satt til kl 09.00, og med en liten time kjøring til arena, betydde det at vekkeklokken ble satt til rundt kl 6 for de første jentene. 4 damelag fra NSK var klare, i et ellers ganske trist trøndervær med i underkant av 10 grader og regn.

Det skulle vise seg å være ganske store gaflingsforskjeller i starten, så at både Tone og Oda for 1. og 2.laget var litt bak på første radiopost, var ikke like urovekkende som vi først trodde. Med begge de 2 første lagene inn topp 5 og innen 16 sek bak tet, lå alt til rette for at dette kunne bli nok en god NM-stafett for NSK-damene.

Pia og Siri er ikke vonde å be, og løper rett og slett fra de andre lagene og veksler sammen i tet etter 2 etapper. Spenningen på siste etappe var til å ta å føle på, i hvert fall der vi guttene satt i biler på parkeringen og fulgte spent med på liveresultater. Både Ragne og Anna løper strålende og 2.laget vinner stafetten foran Fredrikstad og Nydalens 1.lag. 3.laget får også premie med sin 14.plass, og 4.laget fullfører i fin stil og blir nr 43.

Oda, Siri og Ragne etter NM-gull på stafett. Foto: Norsk Orientering
Henda-over-hodet-stemning for Tone, Pia og Anna. Foto: Jon Iver Bakken

Med 2 medaljer til jentene, var lista lagt høyt for gutta. Anders N og Alan gjør som jentene gjorde, og er med teten inn på 1.etappe. Lukas og Eirik fortsetter den gode løpingen og begge lagene er fortsatt med i medaljekampen ut på siste etappe. Håvard Eidsmo (Fredig) og Magne Dæhli (Halden) er drøye minuttet foran, mens vår egen Jon befinner seg i en meget spurtsterk gruppe, sammen med Eskil Kinneberg (Raumar), Jo Forseth Indgaard (Bækkelaget) og Audun Heimdal (NTNUI).

Håvard Eidsmo avgjør stafetten for Freidig, til stor jubel blant arrangørene og og mesteparten av publikum. Med 2 juniorer på laget og én 21-åring, er vel dette kanskje det yngste laget som har vunnet NM-stafett?

Det er et intenst minutt å vente før den siste medaljen på årets NM-uke skal bli deles ut. GPS’en tyder på at ingenting er avgjort. Jon sniker seg forbi Eskil like før sistepost og spurter inn til 3.plass! Anders V løper også solid på siste etappe og løper 2.laget inn på 7.plass.

3. og 4. laget løper også inn til premieplass og blir hhv. nr 23 og 21. 5.laget er dessverre ikke fullt og får et ikke-tellende resultat.

Gjenopplev hvordan Jon avgjør kampen om den siste medaljen
Alan, Anders V og Eirik på NSK 2 løper inn 7.plass og blir beste 2.lag. Foto: Håvard Haga

Av Sverre Turter Sandvold

Dette innlegget ble publisert i Elite, NM, Sportslig. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.