Hvem var Harry Lagert ?

Skrevet av Geir Nilsen, publisert på Nydalens sider 2005:

Harry Lagert – mye mer enn en nattcup
Harry Lagerts Nattcup er navnet på en serie med fire nattløp som Nydalens Skiklub arrangerer hver høst.  Arrangementets navn vekket undertegnedes interesse, og jeg tok kontakt med Sören Jonsson, Nydalens Sklklub og cupens primus motor, for å finne ut mer. Sören fortalte at Nattcupen er oppkalt etter Harry Lagert, en tidligere profil i Nydalen

Med fare for å bli stemplet historieløs må jeg innrømme at jeg ikke var klar over at det faktisk befant seg et levende menneske bak navnet Harry Lagert.  Lite ante jeg om at dette var starten på et spennende dypdykk i o-historien, som skulle føre til Holmenkollen, til NOF-posten og til NM-gull.

Da stod det klart for meg at dette ikke kunne bli noen sedvanlig forhåndsomtale av et o-løp, men en omtale av mennesket Harry Lagert

Mennesket Harry Lagert
Harry Lagert var født 21.oktober 1916.

På TV2.no kunne jeg lese at han bodde i nabohuset til Nr. 19 (den serien på TV2 der fire par skulle pusse opp fire leiligheter på Grefsen i Oslo)  frem til han var fire år.

Samme sted leser jeg også at Harry Lagert var en habil idrettsmann før krigen.

Harry i Nydalsbakken i 1935 Foto: Historielaget
Harry i Nydalsbakken i 1935
Foto: Historielaget

I 1939 vant han kombinert B i Nydalsrennet. Harry satte også bakkerekord på 55 meter i Holmenkollen. (Holmenkollrennet det året ble vunnet av svenske Sven Selånger med 62 meter, men rekorden var i Harry Lagerts eie en liten periode.)

Harry97_3

Harry i Holmenkollen 1939

Et annet sted på nettet finner jeg diktet “Ved en sagadam”, signert av Harry Lagert. Diktet starter slik:

Ved bredden av de svunne tider
duver bilder på en sky.
Med min Pegasus jeg rider
inn i barndommen på ny”.

(Se hele diktet nedenfor)

Lokalpatriot
Videre i min søken på nettet fant jeg dette på en side om historielag i Oslo:
“Det eldste rene historielaget i Oslo er Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen. Det ble stiftet høsten 1979 av den meget aktive lokalpatrioten og amatørhistorikeren Harry Lagert”.

Mange fikk oppleve Harry Lagert som lokalhistoriker og omviser i nærområdet.
(Alle bilder: Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen)

Harry97_5
På brua ved Maridalsoset. Fra tur med Nyco-ansatte i 1990
Lagert_KongensGull2

Harry Lagert på “Dampen” 22. okt 1998

Harry Lagert stiftet og ledet Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen i 14 år, og fikk tildelt kongens fortjenestemedalje i gull i 1998, bl.a. for sin innsats i bydelen og i historielaget

 

Alle Fotos:
Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen.

 

Harry97_6

 

 

 

 

 

 

 

 

Harry Lagert på Historielagets 25-års jubileum på Grefsenkollen i 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harry Lagert og o-sporten
I tillegg finnes en rekke artikler i Nydalens Skiklubs medlemsavis hvor Harry Lagert har ført pennen. Jeg er i ferd med å konkludere med at Harry Lagert er en lokalpatriot av de sjeldne, som i tillegg har gjort et stunt i Holmenkollbakken.

Greit nok det, men så veldig mye med orientering har det jo ikke å gjøre. Jeg finner ut at jeg må endre søket mitt i Google fra “Harry Lagert” til “Harry Lagert orientering”.

Det er da det begynner. Jeg får opp et treff med overskriften “Kart Løyper Team Løver”. Klikker på linken og får opp spennende tekst av Hans L. Wærp fra O-NM i 1970. Jeg scroller nedover – og plutselig dukker det opp interessante bilder, bl.a med med følgende billedtekst:

“Åge Hadler kastet all forsiktighet over bord etter bommen på 8. post og her spurter han inn til nok et NM-gull i Hobøl 1970.  Fotografen i regnfrakk er NOF-postens mangeårige redaktør, Harry Lagert fra Nydalen”

Historieløs
Er det mulig? tenker jeg. Harry Lagert har vært redaktør i NOF-posten i mange år, uten at jeg har hørt om mannen! Kan det være Werp som har bommet i sine skriverier, eller er jeg like historieløs som den yngre senioren jeg hørte om i våres. Mulig at historien hadde rent over for mange steiner til at den var korrekt når den kom meg for øret, men kort gjengitt var det noe slik som at den yngre senioren hadde blitt slått i et o-løp tidligere i år av en ukjent eldre kar. Den ukjente eldre karen het Rolf Vestre. Før jeg fortsetter er det kanskje riktig å fortelle for våre yngre lesere at NOF-posten er det som i dag heter Veivalg.

Jeg ringer Harry Lagert!!  Dette må jeg til bunns i. Jeg leter opp telefonnummeret til Harry Lagert og slår de åtte sifrene. Jeg er spent på hva som venter meg i andre enden, da 88-åringer av naturlige årsaker kan være så mangt.  Spenningen var ubegrunnet; Harry Lagert er en mann i full vigør.

Redaktøren Harry Lagert
– Ja, jeg var redaktør i NOF-posten i cirka 8 år, fortalte Lagert.

Siden han selv ga uttrykk for at han slet litt med å huske eksakte årstall, valgte jeg å ringe o-kjennerne Hans L. Wærp og Svein Kvalheim. Kvalheim var ikke snauere enn at han sa vent litt.  Etter toppen 10 sekunder var han tilbake med det første nummeret av NOF-posten. Nr. 1 – mai 1959. I det nummeret skrev NOF’s formann Ludvig Steff-Pedersen at O-forbundet introduserer nytt medlemsblad, med Harry Lagert som redaktør. Kvalheim mente Lagert hadde vært redaktør gjennom hele 60-tallet. Deretter var det en kort periode med tredelt redaktøransvar i form av en redaksjonskomité. Selv var Kvalheim redaktør fra 1971 til 2002.

– I tillegg dekket jeg orientering i avisene Aftenposen og Nationen. I dag står det ikke så mye orientering i avisene, men Erik Borg gjør en fin jobb, fortsetter Lagert.

Her kunne Wærp bekrefte at det virkelig sto mye orientering i disse avisene på den tiden, og at Lagert hadde en skjønnlitterær tilnærming til sportsjournalistikken, slik som den gang var vanlig.

Kona tok NM-gull  i 1950
Jeg spør Harry Lagert om hvordan han selv har gjort det i o-løypa.

– Jeg var ikke noe særlig til o-løper. Det var kombinert som var min idrett. I 1939 vant jeg alle kombinertrennene i B-klassen, så kom krigen. Min kone derimot, som nå har gått bort, vant O-NM i 1950, da het hun Bjørg Westerlund.

Det kan legges til at hun er en av ikke så altfor mange individuelle O-NM-vinnere i Nydalens Skiklub.

Ikke noe sprek til å dra ut
Harry Lagert sogner til Nordmarka og kanskje spesielt Lillomarka. Sistnevnte område er der hvor jeg selv tok mine første o-poster. I løpet av samtalen blir det derfor flere avsporinger i retning av Langsetløkka, Grefsenkollen, Linderudkollen, Solemskogen og ikke minst Sinober hvor Nydalshytta ligger.  I vår rikholdige samtale kommer vi også innom en tur Lagert nylig har vært på med bil innover i Nordmarka. Noen bekjente med kjøretillatelse hadde tatt ham med.

Det er da han nevner at han så langt ikke har fått besøkt noen av løpene i Harry Lagerts Nattcup, selv om han har vært invitert.

– Du skjønner jeg er ikke lengre noe sprek til å dra ut.

Moro, men forstår ikke helt hvorfor
Samtalen med Harry Lagert kunne sikkert vart i det uendelige. Men, vi begge innser etterhvert at vi må runde av.  Før vi avslutter benytter jeg anledningen til å spørre om hva han synes om at de andre i Nydalen har oppkalt en nattcup etter ham.

– Det er moro det, men jeg forstår ikke helt hvorfor de har gjort det. Dem mener vel kanskje at jeg har gjort noe bra for idretten da.

Det går for alvor opp for meg at Harry Lagert er av den gode gamle skolen.
Selv om han høyst sannsynelig har betydd enormt mye for norsk orientering, ser han ingen grunn til å sette seg selv i fokus.

(Merk:  Harry Lagert døde i 2006)

 

Ved en sagadam
Av Harry Lagert

Ved bredden av de svunne tider
duver bilder på en sky.
Med min Pegasus jeg rider
inn i barndommen på ny.

Jeg drømmer mine guttedrømmer
ved en gammel sagadam.
Mellom flis og barketømmer
skåter jeg min minnepram.

Her vaker fisk i lyse netter:
bølgeringer fra en svupp.
Ørekyte rundt kroken smetter
og gir liv i sjel og dupp.

To ender flyter mot sin lykke,
over til en annen bredd.
På et speilblankt elvestykke
har så mangt et under skjedd.

Fra trærne jubler fuglesangen
over mot den gamle bro.
Det er fred ved Grønnvollstangen
for et St.Hans-orm i glo.

En øyenstikker kløver luften,
står et øyeblikk i ly.
Skyter inn mot blomsterduften
som et vårlig angrepsfly.

Og solen daler ned bak gruppen
av de fjerne åsers trær.
Ingen bryr seg mer om duppen
i en kveldsols siste skjær.

Til myggens iltre summetone
pakker fiskeren sitt kram.
Vandrer mot de voksnes trone,
vekk fra drømmens sagadam.

 

( Mer om Harry Lagert, se Wikipedia )

 

Dette innlegget ble publisert i Eksternt, Sosialt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *