Nydalten 1947 – 2006

 

Av Jørgen Frøyd  (2006)

Innledning:
Nydalten var tidligere et internasjonalt løp. Nydalten hadde sin “storhetstid” på 1970- og 1980-tallet. I denne perioden lå deltakerantallet på om lag 1 500 løpere. Senere har løpet fått nasjonal status, mens det i dag er et kretsløp. Nå har Nydalten stabilisert seg som et middels stort o-løp i norsk målestokk.

I anledning klubbens 75-års jubileum i 1961 skryter Norges Orienteringsforbunds formann, L. Steff-Pedersen av de dyktige arrangørene i Nydalen:
– Nydalens medlemmer har vært aktivt med i administrasjonen av krets og forbund, og klubbens årlige o-løp Nydalten er blitt et forbilde på hvordan et orienteringsarrangement skal gjennomføres.

I gamle dager ble Nydalte arrangert i en av de mange Oslo-markene. I de senere åra har Nydalten først og fremst blitt arrangert i Maridalen eller i områdene rundt Sognsvann. Tidspunktet for gjennomføringen av Nydalten har variert. Før ble Nydalten gjerne arrangert i august, senere har man ofte gjennomført Nydalten i juni-måned. Nydalten var tidligere et storløp. Bjarne Bjercke (for øvrig formann i NOF i 6 år) var løpsleder for Nydalten over 20 ganger. Bjercke var også o-gruppas første formann. I gamle dager var det såkalte standardpremier i Nydalten. Disse ble veldig ettertraktet og det var mange løpere som samlet på premiene man kunne vinne i Nydalten.

Tidligere var Nydalten bare ett av mange faste idrettsarrangement i regi av Nydalens Skiklub. I dag er Nydalten klubbens eneste faste, åpne (terminfestede) idrettsarrangement/konkurranse hvis en ser bort i fra nærløp som Nordmarkskarusellen og Oslo City Cup. I tillegg må det nevnes klubbens årlige turorienteringsopplegg Stifinner?n som også har svært lange tradisjoner.

Kort historikk (enkelte milepæler):
1945: Orienteringsgruppa (o-gruppa) i Nydalens Skiklub stiftes, med andre ord samme år som Norges Orienteringsforbund.

1947: Søndag 12. oktober 1947 arrangerer Nydalens Skiklub klubbens første offisielle (åpne) orienteringsløp i traktene rundt Liggeren (Ligger?n) i Nordmarka, ikke langt fra Øyungen. Dette løpet ble senere kalt Nydalten.

1955: Orienteringsløpet får navnet Nydalten etter en navnekonkurranse. Det var nydølingen Arne Scharp som fant på dette navnet.

1957: Odd Røse var løpsleder, mens Knut A. Larsen var løypelegger. Om løpet heter det at: Pressen var enstemmig positiv. (Nydalens Skiklub, 1886 1961; Jubileumsutgave av medlemsbladet).

1973: Det var rekordoppslutning for Nydalten dette året da løpet ble arrangert med samlingsplass inne i den militære leiren på Skar øverst i Maridalen. Hele 1 550 deltakere var med på et morsomt og vellykket løp på nytt kart øst for Skar. -Vår faste store arrangørstab mestret også dette store løpet, det største som er arrangert av vår klubb, heter det i Medlemsbladet nr. 3/1973.

1976: Dette året var Nydalten innlagt i storløpet Solo-sprinten. Nydalten ble arrangert for 30. gang. Det var hele 3 200 deltakere fra til sammen 7 nasjoner. Totalt var det 23 forskjellige løyper på Fagervann-kartet. Bjarne Bjercke var løpsleder, mens Trond Hegna og Erik Helland Pettersen var løypeleggere.

1985: Nærmere 700 løpere deltok i Nydalten fra Skar den 18. august i strålende solskinn. Dette var trolig første gang Nydalten ble gjennomført ved hjelp av datamaskiner. I år hadde også Nydalten tatt skrittet inn i data-alderen. Data-guru Thor Malmo sørget for at gjennomføringen gikk smertefritt, står det å lese i klubbens Medlemsblad nr. 3/1985. Løypelegger Thomas Bøhn fikk for øvrig ros for gode løyper selv om terrenget ikke akkurat kunne karakteriseres som lettløpt.Men kartet holdt vanlig høy Nydalsstandard.

1996: I 1996 gikk den 50. utgaven av Nydalten av stabelen med Øystein Rønning som løpsleder. Øystein er fremdeles blant de mest aktive i Nydalens Skiklub hvis man både ser på det sportlige og det administrative.

1999: Dette året ble Nydalten arrangert i september i forbindelse med NM-uka. Løpet gikk i Maridalen, nærmere bestemt med samlingsplass like nord for Kirkeruinene.

2005: Nydalten var innlagt i storarrangementet Norsk O-Festival ved Sognsvann. Samlingsplass var på Norges idrettshøgskole og løpet gikk av stabelen i slutten av juni.

Litt mer om utviklingen:
De første åra etter den 2. verdenskrig hadde ikke Nydalens Skiklub egne o-kart. Nydalten måtte arrangeres på andre typer kart eller o-kart som tilhørte andre klubber. Nydalen måtte kjøpe kart og ofte dra langt unna byen for å få arrangert Nydalten.

Men i 1954 utgir Nydalens Skiklub sitt første orienteringskart; Sognsvann. Kartet var i målestokk 1: 20 000. Nydalen var dermed den første klubben som hadde klart å utgi orienteringskart i byens mest attraktive o-terreng. Kartet dekket området fra Maridalsveien over Sognsvann og opp til Frognersetra. Nordover dekket det Skjennungen, Ullevålseter og Hammeren.

Etter hvert produserte Nydalen egne løpskart til Nydalten nesten hvert år. Blant annet ble det tegnet kart over Heikampen nordøst for Sørkedalen, og kartet Tømte, som dekket området helt nord til Ørefiske. Men for å få variasjon i løpsterrenget, produserte Nydalen også o-kart i andre områder. I Sørmarka, mellom Enebakkveien og Ski, har Nydalen i årenes løp laget fem o-kart. Etter at et kart hadde blitt brukt til Nydalten, ble som regel kartrettigheten solgt til andre klubber.

Den 12. oktober 1947 arrangerte o-gruppa i Nydalens Skiklub sitt første åpne orienteringsløp. O-løpet, som hadde samlingsplass på Liggeren ved Øyungen nord for Maridalen, hadde Bjarne Bjercke som løpsleder og Andreas Hverven som løypesjef (løypelegger). Løpet har senere blitt arrangert hvert eneste år, og Nydalens Skiklub skal være den eneste klubben i landet som har hele 60 år med uavbrutt o-løpsarrangement!

Etter en navnekonkurranse i 1957 fikk dette orienteringsløpet navnet Nydalten. Nydalten ble spesielt kjent for å ha 2-milsløp for herrer og 1-milsløp for damer. Spesielt de første 20 årene av o-løpet krevde arrangementet et stort antall nydølinger til innsats. Det var særlig behov for mange mennesker som funksjonærer da en trengte mannskap på alle postene ute i terrenget. Innsatsen blant medlemmene for øvrig var stor, særlig for dem som hadde de største jobbene. Et godt eksempel på at Nydalen hadde folk som var villige til å ta i et ekstra tak, har vi fra Nydalten ved Bindingsvann i 1950. Andreas Hverven, som var løypesjef under det aller første løpet (i 1947), brukte flere dager på å rense et stort hogstområde for kvist. De 434 deltakerne roste etterpå arrangørene i Nydalen for fin skogsbunn i løpsterrenget!

I forbindelse med klubbens 75-årsjubileum i 1961 fikk Nydalen ansvaret for å arrangere NM individuelt. Det antas at Nydalten ble gjennomført i sammenheng med dette, og nok en gang var det Bjarne Bjercke som var løpsleder. Det ble laget nytt kart for anledningen, og arrangementet gikk på Årnes, mer enn 6 mil fra Oslo.

1976 ble et stort år for Nydalen, både sportslig og arrangementsmessig. I juni hadde klubben et av sine største o-løp gjennom alle tider. Solo-sprinten ble avholdt med Nydalten fra Skar innerst i Maridalen. Her hadde Nydalen fått disponere hele militærleiren. Det var om lag 3 200 deltakere. Løpsleder var Bjarne Bjercke, mens Odd Fløymo var formann i arrangementskomitéen. Trond Hegna og Erik Helland Pettersen, som var løypeleggere, hadde lagt løyper med til sammen nesten 150 (141) poster. Selv om løpet ble godt gjennomført av Nydalen, så ødela et sterkt regnskyll noe av gleden for både løpere og arrangører. Mange nydølinger fikk en hard tørn med avviklingen av arrangementet. Spesielt i skrivemaskinstua ble det en lang dag, og påfølgende natt! Alle resultatlister for 3 200 løpere var ferdig skrevet og mangfoldiggjort. De skulle deles ut på stafetten dagen etter. Men da alt var klart fant man ca 100 stemplingskort fra forskjellige klasser som var uteglemt på resultatlistene. Det var derfor bare å starte opp igjen med å regne ut tider og lage nye lister. Først klokken 07.00 om morgenen kunne sju nydølinger forlate Skar militærleir. Det er heldigvis sjelden at det blir gjort slike tabber, men i dette tilfelle gikk det ikke ut over noen av deltakerne.

I 1981 gikk Nydalten av stabelen fra Skjervensaga med Frank Jørgensen som løpsleder. Da fikk for øvrig Nydalens Skiklub seks klasseseire til sine egne løpere. Totalt deltok det over 900 løpere fra fem nasjoner. Odd Fløymo var arkitekten bak det nye kartet Ullevålseter. Starten var lagt til Nordseter. Hovedklassen for herrer ble vunnet av Tore Sagvolden, og han kunne fortelle om minimalt med bomming i en krevende løype lagt av Thor Erik Nordeng. Dameklassen ble vunnet av Anne Berit Eid. Arrangementet fikk fin omtale i pressen dette året. [Det er livat miljø rundt et orienteringsløp. Her fra Nydalens internasjonale løp ved Skjervensaga i Maridalen Nydalten 1981. (Kilde: Nydalens Skiklub 1886 – 1986, side 120).]

I 1982 var det enorm deltakelse i Nydalten ifølge Ullern Avis/Akersposten. Dette året gikk Nydalten av stabelen for 37. gang: Tradisjonsrike Nydalten gikk av stabelen for 37. gang på søndag. Deltagelsen var enorm. Hele 900 løpere fordelt på 30 klasser la i vei fra Frønsvollstråkka innenfor Frognerseteren. Det fine været satte en ekstra spiss på arrangementet og Nydalens dyktige arrangørstab gjennomførte det hele på glimrende måte.

I 2002 hadde Nydalten innlagt interkretskamp for ungdommer. Det var merkbart på deltakelsen i løpet. Arrangementet gikk av stabelen fra Maridalen skole.

I 2003 gikk Nydalten av stabelen i nydelig vær og det ble et flott arrangement på Skjervensaga i Maridalen, altså samme samlingsplass som i 1981. Om Nydalten dette året står det følgende å lese i klubbens Medlemsblad nr. 3/2003:
Nydalten 2003 ble et praktarrangement. Under ledelse av Egil Rundberget var det aldri noen som følte seg utrygge i mils omkrets. Årets store nyvinninger var glutenfrie vafler i salget og biljard og klatring på barneparkeringen.For øvrig kan det nevnes at unge Maren Kaarby debuterte som speaker under Nydalten 2003

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *